Sy ditt eget telt

Speidere klarer seg i skog og mark både med -og uten, utstyr!

Men av og til kan det være gøy å prøve å lage utstyret sitt selv – og særlig når resultatet blir bra! Her kan du få litt tips og inspirasjon til hvordan du lager ditt eget telt 🙂

Gjør det litt koselig med reinsskinn og gode ulltepper!
Gjør det litt koselig med reinsskinn og gode ulltepper!

Først og fremst må du velge material å jobbe med. Jeg har valgt bomullskanvas. Det er svært solid, tåler varme og glør godt og er fint å kombinere med båltur. Vanlige presenninger får ofte hull fra glørsprutende granved og må derfor byttes ut jevnlig, men med bomull slipper du i stor grad dette problemet. Duken er litt tyngre enn en presenning, og må impregneres en gang i blant for å holde tett mot regn, og kan derfor være litt upraktisk, men samtidig tåler den langt mer enn både moderne telt og de fleste presenninger, og syr du solide hemper kan du også trekke den opp stramt uten at de ryker, slik som maljer i presenningene ofte gjør. Man får ikke i både pose og sekk.

  • Et godt standardmål for de fleste turer er en rektangulær form på 3 x 4 meter.
  • Ha gjerne hemper i samtlige hjørner og for hver meter på lang-/ og kortsidene.
  • Den bakre langsiden (ofte bunnen i oppsettene) må ha en hempe “midt” på duken 1 meter opp fra den midtre hempen.
  • Både venstre og høyre toppside skal ha en hempe (gjerne med D-ring) i krysset 1 meter inn fra første hempe (ikke regn med hjørnet) på kort- og langsiden.
  • Den fremre langsiden (ofte toppen i oppsettene) må ha en solid og litt lang hempe 10-20 cm innenfor kanten, rett innenfor den midtre hempen.

Når dette er gjort har du en solid duk som kan brukes på mange forskjellige måter. Jeg skal vise en del varianter av skjul man kan bygge med denne duken utover høsten – kanskje også lage en video som viser mulighetene som er åpne for deg og de andre speiderne 🙂  Her er noen bilder fra prosessen med å sy og impregnere duken, og noen bilder fra forrige tur hvor duken ble tatt i bruk. Håper det er inspirerende!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s