Fra stål til skinn – en flaske-makeover…

Stålflaska mi trengte en makeover. Jeg innrømmer det. Det var utelukkende av hensyn til det visuelle. Jeg er egentlig nokså forfengelig av meg, nemlig.

Som en ekstra bonus har jeg lagt inn to D-ringer langs tverrbåndene, sånn at jeg kan feste flaska i alt fra karabinkrok til snor eller tau, og da kan jeg ha den hengende fra hofta eller slengt over skuldrene. Vann er helst noe man bør ha tilgjengelig. Det gjør lite nytte for seg om det ligger i sekken hele dagen.

Her er en bildeserie fra prosessen. Nedenfor kan dere lese en mer nøye gjennomgang, steg for steg, om dere er interessert i å gjøre noe lignende.

This slideshow requires JavaScript.

Det første du gjør er å måle opp størrelsen og dimensjonene på skinnbiten du trenger. Hvor lang er den? Hvor høy? Skal den sitte stramt? Løst? Husk at du skal ha noe å sy på også – altså må du ha sømbånd/overlapp, ellers blir det vanskelig. Når dette er gjort risser du opp linjene med en syl – og så er det over til skjæringen.

Skjæringen gjøres ved hjelp av en skalpell/tapetkniv, en skjærematte eller lignende og en rettesnor, f.eks. en metallinjal eller noe i den duren. Pass på å ikke bruke for mye press med hånden som holder linjalen – da er det fare for at det begynner å vri seg og at du begynner å gjøre feil. Ha heller et rolig, jevnt press nedover, og før kniven sakte langs kanten. Bruk ikke for mye press med kniven heller. Det er mye bedre å skjære mange ganger. Jeg skar sikkert fem ganger for å komme igjennom – og resultatet ble likevel jevnt og fint.

Så må stykket bearbeides litt. Sidene som skal overlappe bør høvles ned, slik at de ikke “bygger” for mye og blir veldig høye. Pass på at du ikke høvler siden som blir liggende oppå – det blir ikke noe fint, men høvle glattsiden av den som ligger under og råsiden av den som blir liggende oppå. Så bruker du et avretterkniv for å skjære 45 graders kanter langs tre av kantene på skinnstykket. Dette er rent visuelt. Så skjærer du ei renne hvor stingene skal settes. Bruk verktøy til dette, slik at avstanden til kanten blir helt jevn. Oppi renna skal vi nå slå hull med en “gaffel” og en råhudhammer. Begynn fra begge kanter samtidig, slik at du ikke får et hull i den ene enden som kommer for langt fra eller for nærme enden. Det er bedre med et litt ujevnt hull midt i renna enn på kantene. Så er det over til liming!

Dette steget er veldig enkelt. Du trenger skinnlim, et par hender og tau eller strikk. 1. Påfør limet langs kantene som skal limes – bruk lim på begge sider som skal føres sammen. 2. Press sammen, sørg for at alt ser jevnt og fint ut, og så holder du det fast i ca. to minutter. 3. Legg strikker eller tau rundt for å holde presset på plass. 4. Vent i cirka tretti minutter. 🙂

Så kommer syingen. Du trenger en diamantsyl, en korkbunn, to butte synåler, tråd og en sybukk.

  1. Stikk opp nye hull gjennom de du allerede har markert. Stikk igjennom begge lagene, og pass på at du følger sammen mønster.
  2. Tre nålene. Se på bildene for å gjøre det riktig. Du syr fra begge sider, så da må du tre nåler på begge sider av tråden – du bruker bare én tråd.
  3. Begynn å sy fra glattsiden først. Begynn et par hull ned fra toppen. Sy deg opp, og så ned, slik at endene får doble sting (du avslutter også slik). Trekk tråden igjennom til det bare er en bukt igjen, så stikker du nål nr to igjennom fra innsiden og trekker igjennom til det bare er en bukt der også. Så strammer du begge buktene samtidig.
  4. Gjenta dette. Stikk gjennom nål fra glattside først til det bare er en bukt igjen, så fra innsiden, og når et bare er en liten bukt igjen på begge sider kan du stramme fra begge sider samtidig. Når du er ferdig skal tråden bare skjæres av med en skarp kniv – heeeelt inntil skinnet, men uten å komme borti noen andre tråder. Friksjonen i sømmene holder tråden på plass 🙂

Jeg la også på tverrbånd – og da på akkurat samme måte som resten. Jeg brukte reimer jeg hadde liggende, tilpasset dem i lengde og høvlet dem så ikke overlappen blir for tykk. Så limte jeg dem på, og satte inn to stk. D-ringer. Etter at limet var størknet så stakk jeg hull gjennom og sydde dem på med samme metode som beskrevet over. Bilder av ferdig produkt er nedenfor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s