Bjørkesaft og bjørkesirup

2014-04-07 16.23.37

Det å høste fra naturen har lange tradisjoner i norsk friluftsliv. Nå når våren begynner å feste grepet og sevja begynner å stige er tiden inne for å gå ut og tappe bjørka. Det er mange måter å gjøre det på, noen mer skånsomme enn andre. Nå, rett før løvet spretter, er bjørkene breddfulle av saft, og kutter du ei rot eller grein fra et stort tre vil sevja renne stritt. Men godt for treet er det ikke. Skal du ha store mengder er det beste å borre hull i stammen og tappe på flaske – det er fort gjort, og hullet er enkelt å stoppe ved å slå inn en treplugg. En annen metode, og den enkleste av alle, er denne som vi viser i filmen her. Har du en kniv og et spann, så har du i grunnen alt du trenger for å lage deg en herlig kopp med skogste eller bjørkesirup – og det uten å skade bjørka.

Artikkel på Harvest

This slideshow requires JavaScript.

Oppskrift på skogste:
Du trenger 2-3 dl bjørkesaft og en liten neve med furu- eller grannåler. Det er best om sevja er fersk, rett fra treet, og om du bruker unge trær med lysegrønne nåler. Skudd fra grana egner seg også godt! Så er det bare å slenge nålene oppi sevja og la det koke rolig i cirka 10 minutter. Alternativt kan du kutte nålene i to mens du koker opp sevja og så legge dem oppi uten at de “koker inn”.

Bjørkesirup:
Selve tappeprosessen er mangeslungen og omdiskutert – men for å få noe særlig sirup må du ha mange liter med sevje! Den eksakte mengden vil nok variere noe, basert på når på våren du tapper sejva og hvor tykk du vil ha sirupen, men et estimat jeg har hørt er at 90 liter sevje blir én liter sirup (som er forholdsvis mye sirup). Mine 20 liter ble til et par-tre desiliter, så det stemmer nokså bra.
Selve innkokingen er enkel. Det eneste du gjør er å koke sevja helt til den blir til sirup. Du trenger hverken tilsetningsstoff eller andre tilsetningsstoffer, fruktosen i sevja gjør jobben for deg. Det eneste du gjør er altså å koke bort vannmolekylene for å konsentrere det som blir igjen. Nå er det riktignok enklere sagt enn gjort, særlig i en liten leilighet i 3. etasje på Sagene i Oslo, hvor 20 liter med damp får bein å gå på. Vindu på vidt gap og vifte på høyeste nivå er gode tips, men aller best ville det nok være å gjøre dette utendørs på bål med en diger kjele.

PS: Sevja må absolutt ikke stå for lenge etter at den er tappet, særlig om den står i romtemperatur, da vil den kunne begynne å gjære nokså fort. Det beste er å sette den kaldt, i et kjøleskap eller lignende.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s