Hobo-stove / Uteliggerovn

Moderne brennere – nødvendig på tur?

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Det kan være en utfordring for de av oss som er vant til å bruke bål som hovedkilde til matlaging og varme. Men det finnes mange gode alternative varmekilder – særlig til matlaging. Et stort utvalg av ovner og ‘brennere’ er tilgjengelig og kan dekke mange av behovene du vanligvis ville brukt et bål til.

Moderne brennere av typen Primus, Multifuel og Trangias ‘stormkjøkken’ kommer i et utall forskjellige typer, størrelser og fra forskjellige produsenter. Noen går på gass, andre går på bensin, propan eller rødsprit – men de fleste av dem har til felles at drivstoffet må kjøpes og medbringes. Min erfaring er at brennerne er gode alternativ til bålet når det gjelder å varme vann og lage seg enkel turmat, men det er også mange begrensninger. Heldigvis finnes det også andre løsninger som er både billigere, enklere og mer bærekraftige alternativ enn de produktene du får kjøpt i sportsforretningen.

Moderne brennere representerer en lite ønskelig forenkling av friluftslivet, ettersom de fratar folk en arena for læring. Bruken av slike blir på mange måter å snu den kjente læresetningen på hodet – Know less, carry more…

Hvordan lage seg en “uteliggerovn”

Know less – carry more

De fleste moderne brennere fremstår for meg som et nokså dårlig alternativ til bål. De er dyre, sårbare for skade og i liten grad tilpasset elementene de skal brukes i. I tillegg representerer de en lite ønskelig forenkling av friluftslivet, ettersom de fratar folk en arena for læring. Bruken av slike blir på mange måter å snu den kjente læresetningen på hodet – Know less, carry more… Etter å ha brukt tusenvis av kroner på slike produkt opp igjennom var det først når jeg begynte å lage mat på bål at jeg virkelig lærte noe og hadde det gøy med baking, steking og koking av festmåltider i skogen. Frysetørket mat på pose er friluftslivets svar på Grandiosaen.

Ikke bare svart/hvitt

Brennere som forsvarets primus, fyrt på propan, eller det velkjente stormkjøkkenet, fyrt på rødsprit, er gjenkjennelige for de fleste som har drevet med friluftsliv i Norge i lengre tid. De blir fremdeles brukt av mange, ofte på grunn av at de er så enkle å bruke, men i stor grad er det mer avanserte og nyere varianter av brennere som brukes i dag. Og det er en grunn til at de brukes – de dekker helt klart et behov.

Fordeler og ulemper med moderne brennere

Moderne brennere er ofte (men ikke alltid), enkle og raske å bruke. Skal du koke opp litt vann til kaffe er det utvilsomt en fin løsning å kunne fyre opp en slik ovn i stedet for å tenne bål rundt hver en sving. De er også sikre, med tanke på skogbrann – og har helt sikkert spart Norge for mange skogbranner opp igjennom årene! I tillegg kan nevnes at de er lette å bære og selve brenneren tar lite plass i sekken.

Derimot er de fleste brennere dyre å kjøpe og dyre i drift – i tillegg kommer det faktum at du må bære med deg drivstoffet, som kan være plasskrevende (særlig med gass), og medføre fare for lekkasje (rødsprit, parafin, bensin, etc.). Jeg tror neppe jeg er den eneste som har irritert seg over søl fra bensinflasken når pakningen er dårlig og man skal forvarme multifuelen inne i teltet midtvinters. Noen produkt kan være direkte dårlige i kvalitet og vil fungere særs dårlig når elementene blir utfordrende, f.eks. i vind, regn, sterk kulde og i omgivelser med trykkforskjell, f.eks. på høyfjellet. Man må også påregne noe tid og utgifter på vedlikehold og utskifting av deler.

Et kreativt alternativ

En “uteliggerovn” eller “hobo-stove” er et godt alternativ! Den er meget enkel å lage og kan koke vann nesten like fort som en moderne brenner. Det beste er nok likevel at den er gratis, både å lage og å bruke. Det eneste du trenger er en blikkboks eller to – så er det bare å kutte dem til i den formen du ønsker. De kan lages i flere varianter og størrelser, alt etter hva slags utstyr du har tilgjengelig og hva du ønsker å bruke dem til. De kan også lages av gamle gryter og metallspann, om du ønsker større varianter.

Fordeler og ulemper med “uteliggerovnen”

De er gratis å lage, gratis å bruke, forholdsvis effektive og meget lette. Ettersom de er hule kan de også fylles når du pakker sekken, f.eks. med vannflaske eller matvarer, slik at du ikke mister verdifull lasteplass. Et sentralt element med å kunne lage en slik selv er også at ferdigheten og kunnskapen ligger i deg selv, ikke utstyret. Skulle du miste eller ødelegge ovnen er det en smal sak å lage en ny – mens en moderne brenner i langt større grad er avhengig av ferdigproduserte reservedeler og jevnlig tilsyn. Miljøaspektet er også tilstede. Blikkboksene man anvender er allerede produsert – så hvorfor ikke anvende dem til et nytt produkt i stedet for å kjøpe et produkt du kanskje ikke har behov for? Utelukkende positivt er det selvsagt ikke – ovnene har sine begrensninger. På vinterfjellet er det vrient å finne drivstoff, og varmeeffekten vil neppe være like høy som i en moderne brenner. Som med det meste andre blir det en vurderingssak. Moderne brennere er gode produkt, om enn med klare begrensninger, og fungerer godt til de bruksområdene de er tiltenkt. De er også dyre i innkjøp, vedlikehold og i bruk.

Uteliggerovnen i disse videoene koker en kjele med 7 dl vann på cirka 9 minutter – ikke så galt med tanke på at den er gratis å lage, tar lite plass i sekken og bruker småkvist til drivstoff.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s