“Primitiv” baking…

2014-08-02 17.46.07Baking på bål blir gjerne bedre enn man tror – og når resultatet er
like godt som de saftigste, luftigste, deiligste brød du kan lage hjemme – da er det ikke mye primitivt, egentlig…2014-08-04 19.53.50-2

 

Samtlige brød i denne artikkelen er bakt i en dutch oven. Det er, kort fortalt, en massiv gryte i støpejern som har et “randlokk”, altså et lokk med forhøyet rand som gjør det mulig å legge glør oppå lokket for å gi jevn varme over og under på samme tid. Støpejernsgryter har også den egenskapen at de holder på varmen over lengre tid, så du får en jevn og god varme, i stedet for fluktuerende varme som du gjerne får i mange moderne, tynne kjelesett av stål og aluminium. Det hjelper også på timingen, for du kan sette gryta til side og la den stå i en times tid, og brødet vil fremdeles være varmt og ferskt når resten av maten er ferdig.

2014-08-05 21.19.09          2014-08-04 18.16.47Da er de jo ikke til å undres over at man får litt ekstra appetitt…

Oppskrift (kun et eksempel – det er nok minst 5-6 forskjellige brød og oppskrifter på bildene)…

 • 1 kg hvetemel (bland evt inn noe grovt mel, om ønskelig)
 • en håndfull valnøtter (gjerne hakkede)
 • litt oliven og soltørkede tomater
 • 5 dl lunkent vann blanda med en slump honning
 • 10 g gjør (tørr eller fersk…)
 • en klype salt

2014-08-04 18.16.38

Bland sammen salt, mel og gjær. Rør sammen honning og vann, og bland inn i melblandingen sammen med det øvrige. Deigen skal være nokså løs, ikke tørr, men heller ikke ei røre 🙂

Så setter du på et lokk, eventuelt noe plastfolie eller et annet improvisert lokk – poenget er å la deigen få fred over natta – den skal stå i middels til lav temperatur.

Neste dag helles deigen ut på en arbeidsflate med litt mel. Strø noe mel over deigen og “brett den” en 7-8 ganger. Det vil si 1. ta tak, 2. strekk, 3. fold den tilbake over seg selv og 4. gjenta… La en så hvile en 10-20 minutter. I mellomtiden setter du gryta over ilden og varmer den opp til flere hundre grader. Når alt er klart tar du den av varmen, heller mel i bunnen og legger deigen oppi.

 

2014-08-02 17.46.39Det vil nok ta en stund før brødet er ferdig – alt fra 30 minutter til 1 time, noe avhengig av grytens og deigens størrelse, samt hvor mye varme du har. Det er smart å la den stå en liten stund før du tar den ut, gjerne med varme fra sidene (rotér gryta ved bålranden) slik at det blir gjennomstekt.

 

Pass på at du legger 2014-08-02 16.37.25godt med glør oppå gryta, slik at du får god varme både over og under – men ikke overdriv. Er du usikker på mengde er det bare å følge med og se på hva som skjer med brødet underveis. Øving gjør mester.

 

 

2014-08-02 17.48.17Det å bake skikkelig flotte brød som dette, og særlig under enkle kår og i friluft, er virkelig luksus! Å kunne gjøre en primitiv situasjon om til en mer komfortabel med enkle hjelpemidler er en god måte å teste friluftslivsferdighetene sine på.

2014-08-02 17.45.56

Dette brødet er godt stekt og kan bare hvelves ut av gryta. Det er viktig å huske melet i bunnen – hvis du glemmer det kan du fort få problemer med å få ut deigen…

2014-08-02 16.37.39Systemet på dette bildet gjør deg i stand til å enkelt og raskt justere varmen gryta utsettes for. Pinnen går vertikalt ned og har mange hakk den kan henges fra. Det kan være tungt å løfte, men så slipper du å ta turen til treningssenteret etterpå.

God baking! 🙂

 

 

2014-08-02 17.54.53

6 Comments Add yours

 1. Anette says:

  Mmm… Ser godt ut! Så fint at du la ut dette, for jeg var litt til og fra og fikk ikke med meg hele bakeprosessen…

  1. Veidemann says:

   Så bra 🙂 Blir det litt baking ute ved gapahuken fremover, kanskje?

 2. keith says:

  Could you tell me where one can buy a Støpejernsgryter like the ones you have pictured here?

  1. Veidemann says:

   Yes – in English they’re called “dutch ovens”, and you can easily google it. I think you can get them at Greenman Bushcraft or something like that (located in the UK). Best of luck!

 3. Petra says:

  Ser veldig bra ut dette. Hvor stor gryte burde jeg ha??

  1. Veidemann says:

   Hei 🙂
   Jeg har brukt 6, 8 og 12 litersgryter til baking – alle funka like bra. Du må bare tilpasse størrelsen på deigen og varmen over og under etter forholdene. Større kjele = mere glør.
   🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s