Primitiv speiding

Primitiv Speiding

“The mark of a real woodsman is one who can live comfortably in the wilderness with the least expenditure of energy, but that in the last analysis means living simply and with economy. If your wants are few and limited to only those things which are absolutely necessary for reasonable animal comfort, your life in the wild cannot help but be successful and happy. If, on the other hand, you are not attuned to the spirit of the out-of-doors and still feel the need of luxury and pampering, you have lost at the very beginning what you really came into the wild to find.”

Sigurd F. Olsson. The Meaning of Wilderness. s.19

Image

Friluftsliv i Norge

Norge har lange og varierte tradisjoner for utøvelse av friluftsliv. I moderne tid er mye av den tradisjonelle arven gått litt i glemmeboka til fordel for nye og moderne måter å utøve friluftsliv på. At naturen blir tatt i bruk på nye måter er bra, men videreformidlingen av de tradisjonelle kunnskapene og ferdighetene kan ha vanskelig for å slå rot i nye generasjoner og fases gradvis ut. I speideren har vi rom for mange typer friluftsliv – alt fra klatring og brevandring til enkle småturer i nærmiljøet. Dette mangfoldet er noe av det som gjør speideren så aktuell og viktig, men det kan også være problematisk for vårt særpreg. For hva er egentlig vårt særpreg? Vilt og krevende friluftsliv hvor vi kjenner på grensene og prøver krefter mot naturen er populært i våre dager – også i speideren. Men som forbund kan vi ikke konkurrere med ekspertene på disse områdene, vi skal ha det brede tilbudet. Hvis gruppene våre rendyrker klatring, padling, brevandring eller kiting kan jo ungene like godt bli med i det lokale idrettslaget – og da er vi like langt.

For meg handler speiding i stor grad om det enkle – det primitive friluftslivet. Det er på samme tid både enkelt og svært utfordrende. Den som praktiserer primitivt friluftsliv kommer virkelig tett på naturen og får en fortrolighet både med seg selv og sine omgivelser. Det handler om å være tilstede i øyeblikket og møte naturen på dens egne premisser. Om man kan gjøre seg uavhengig av det utstyret vi ofte har med oss får man en ny frihet i møtet med natur. Jeg vil ikke gå ut i villmarka – jeg vil gå inn i den og høre hjemme der. Deter ikke dermed sagt at man aldri skal ha med seg sekk når man går tur i skogen, men at det er en frihet knyttet til å gjøre den overflødig.

Primitiv speiding

Jeg har også opplevd at man som speider forventes å kunne en hel masse om knuter, båltenning og annet friluftsliv. Når noen spør meg om jeg f.eks. kan tenne opp bål bare med pinner? Da er det befriende å kunne svare ja selvfølgelig – jeg er jo speider. Skal jeg lære deg det? På denne måten kan vi bruke det vi er kjent for å drive med, som gjerne er det enkle og primitive friluftslivet, og stolt vise frem ferdigheter som gjør mye av det moderne utstyret til luksusartikler.

Prosjektet “Veidemann Bushcraft” har som mål å tenne gnisten for det enkle og primitive friluftslivet hos barn, unge, voksne og gamle – kort sagt alle speidere som kjenner gleden ved å være i naturen! Du har kanskje sett noen av videoene på YouTube? De er ment som tips til speideraktiviteter for dem som måtte være interessert, men er i virkeligheten bare en bitteliten forsmak på hva man kan lære og oppleve i På bar bakke – kurs i primitivt friluftsliv som er et nytt kurs for voksne speiderledere fra 18 år og oppover.

Primitiv Camp-in-Camp

Dette kurset, som kanskje best kan karakteriseres som et overlevelseskurs med fokus på primitive metoder, lanseres på landsleiren i Asker 2014. Der kan du nemlig ta turen innom Primitiv Camp-in-Camp som er et slags levende museum for mange slags ferdigheter, alt fra primitiv opptenning og matlaging til garving av skinn og bygging av forskjellige typer skjul. Det er meningen at man skal kunne komme innom, sette seg ned og slå av en prat eller ta en titt på leiren og det som foregår der. En del av leirens lederprogram vil også knyttes til Primitiv Camp-in-Camp ved at ledere kan delta på flere kortkurs med denne typen tematikk – alt sammen basert på learning by doing og plassert i den primitive basecampen. Hvis dette er noe du interesserer deg for så håper vi at du ønsker å ta turen innom oss – om ikke for annet så i det minste for å slå av en prat og få deg en kopp kaffe!

Håper vi ser akkurat deg hos oss – både på leiren og på kurset!

“I have found that people go to the wilderness for many things, but the most important of these is perspective. They may think they go for the fishing or the scenery or companionship, but in reality it is something far deeper. They go to the wilderness for the good of their souls.”

Sigurd F. Olsson, The Meaning of Wilderness. s 62

Primitiv Ild

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s